popppp

BTemplates.com

Featured Posts

Popular Posts

Beauty

Powered By Blogger
Powered by Blogger.

Lajkujte nas i pratite

Total Pageviews

Culture

Pretraži ovaj blog

Business

Breaking News

Advertising

Popular Posts

Popularni postovi

Saturday, July 8, 2017

Pet razloga zašto treba jesti mladi luk


Mladi luk mnogo je hranljiv i bogat vitaminima i mineralima, koji pomažu u prevenciji mnogobrojnih bolesti…

On je idealno proljetno povrće koje je dobar izvor vitamina A, K i C, dok od minerala sadrži dosta fosfora, kalija i kalcija.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava štiti tijelo od pojave upalnih procesa, a velike količine sumpora u njemu pojačavaju apetit i poboljšavaju varenje hrane.

Čuva srce

Mladi luk je pun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u tkivima. On također sadrži i dosta vitamina C, koji pomaže da krvni pritisak ostane u granicama normale i tako štiti od pojave srčanih oboljenja.

Štiti vid

Velika količina karotenoida u ovoj namirnici čuva vid i zdravlje očiju, dok prirodne obloge napravljene od mladog luka smiruju nadraženost i upale oka. Vitamin A u njemu, osim što štiti od upale očiju, smanjuje i rizik od pojave bolesti mrežnjače, kao što je degeneracija makule.

Jača kosti i imunitet

Vitamini C i K u mladom luku štite i jačaju kosti. Oni poboljšavaju proizvodnju kolagena i čuvaju gustinu u kostima, prenose Večernje novosti.

Mladi luk dobar je izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani, pokazale su mnogobrojne studije. Ova fitohemijska jedinjenja su prirodne hemikalije koje sadrže mnoge biljke, a koje mogu da poboljšaju imunitet.

Smanjuje holesterol

Mladi luk ima veliki broj supstanci koje snižavaju loš holesterol u krvi. Njegov zeleni dio mnogo je zdrav i, pored toga što pomaže da se smanji holesterol, dobar je i za vraćanje povišenog šećera u normalu.

Dobar za kožu

Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lijepa, zdrava i mladolika.

0 comments:

Post a Comment